28 Temmuz 2016 Perşembe

USK 2016 Symposium Manchester

      
      İnsanın gözünden kimi zaman önemli şeyler kaçabiliyor, bu olay da biraz öyle oldu, malum ülke gündemi. Bu sene bilidiğiniz üzere USK sempozyumu Manchester'da yapılıyor, mutlaka takip edin efendim, burada sevdiğiniz çizerler, denemek isteyebileceğiniz ürünler, güzel workshoplar var. Bunlara katılamayacak olsanız bile her ders sonrası bir özet kitapçığı yayınlanıyor ve bunlar kısa ama öz, çiziminizde farkedilir değişikliklere sebep olacak dersler olabiliyor. Ben ancak paylaşma fırsatı buldum fakat sempozyum dün başlamış bulunuyor. Farklı çizerler video paylaşımında da bulunuyor, ki bunlardan birisi daha önce röportaj yapmış olduğumuz Teoh efendi.

This week is very important for every urban sketcher, you know the reason dear member of our tribe, yesterday our most valuable days just started. This year city is Manchester, so that i'm sure that we will see magnificent sketches from this city. Keep following the USK global page and USK symposium blog. One of our friend, that we made an interview before, Teoh is recording some of these moments and share with us in his youtube channel.

Mostar Çizimleri (Sketches From Mostar)



     Bosna çizimlerinin son parçasını da sizlerle ancak bugün paylaşma fırsatı bulabiliyorum, bu sebepten hepinizden özür diliyorum. Bir hafta dahi izin almış olsanız, biriken işi halletmeniz için bir haftadan fazlasına ihtiyaç olabiliyor. İlk resim Mostar'da bulunan eski köprü. 

     Because of nowadays crowded business, i'll just found an oppurtunity to share last part of Bosna drawings. Even i took just one week annual leave, i needed more than one week to fix cumulated works. Here the pictures. First of all is old Mostar bridge.


     Sonrasında ise köprüyü aştığınızda, ikinci ufak bir köprü bulunuyor, bu köprüye yakın bir otel ve en sonunda ise güzel, tatlı şehir Pocitelj'nin giriş kapısı, kapının adı Ulak Kapısı imiş. 

     After that we had a nice hotel building. When you pass this old bridge above, you'll see another little bridge. I drawed that picture near by this bridge. Last one is from another village of Bosna, called as Pocitelj, and this is the gate of the old city, it's name is Ulaq Gate.



27 Temmuz 2016 Çarşamba

Travnik Çizimleri (Sketches In Travnik)


     Bosna'da gezmiş olduğumuz diğer bir şehir de Travnik. Bayağı geniş bir alanda kurulu bu şehir içerisinde fazla vakit geçirme fırsatımız olmadı, bu sebeple tüm çizimler aceleye geldi. Şahsen beni çok tatmin etmeyen çizimler olsa da en azından bana seyahat esnasında çizim yapımı konusunda kendimi daha da geliştirmem gerekiyor.



     In Bosnia Herzegovina, another good city that we visited is Travnik. The city covers quite wide area and we have not enough time for sketching, so that i didn't find enough time for drawing. Personally, i didn't like all of them, but they teached me something, i must improve myself for adventure sketching.






26 Temmuz 2016 Salı

Saraybosna Çizimleri - II (Sarajevo Sketches - II )


     Çoğu modern seyyah gibi bende bir şehri gezmenin en güzel yolunun yürümek olduğunu düşünüyorum. Saraybosna'da bunun için gayet uygun bir şehir, İstanbul'a dönmeden önceki son gün arabadan Başçarşı civarında indim ve gün boyu yaya olarak şehri turladım. Akşam Hrasnica bölgesinde yer alan evimize yine yürüyerek döndüm ve bu mesafe en kısa yoldan bile 16 km tutuyor. 


     Saraybosna'da aslında çok daha fazla çizim yapmak isterdim fakat ne yazık ki vaktim olmadı, bu sebeple en çok hoşuma giden, karakteristik ve aynı zamanda çizmek için çok fazla vakit kaybetmeyeceğim evleri seçerek, eski konutları da defterime ekledim.


     As most of modern voyager, i think best way of travelling in an unfamilliar city is walking. Sarajevo is a very proper city for walking. A day before returning to Istanbul, i got off from car in Bascarsija and walked until our home, that's in Hrasnica district, the shortest way between this two point is 16 km. 



     Actually i want to draw much more scenes in Sarajevo but, sadly i haven't got so much time for that. Because of that, i must pick characterisctic, funny and less time consumer scenes for drawing. 


25 Temmuz 2016 Pazartesi

Umut Tüneli (Tunnel of Hope)

Urban Sketching ve Plein Air Painting bildiğiniz üzere, lokasyonda çizim yapma üzerine kurulu iki farklı disiplin. Bu iki farklı oluşum içerisinde Urban Sketching'i diğerinden ayıran en önemli özellik, urban sketching faaliyetini başlatanların daha çok gazeteciler olması ve bu sebeple Urban Sketching, her yönüyle bu durumdan nasibini alıyor. İşte bu yazıda da bir Urban Sketcher olarak bir raportör edasıyla en derin, en karanlık dehlizlere girerek sizlerle bu ortamlarda yapmış olduğum bir çizimi paylaşmak istiyorum.

Çizimini yaptığım yer Umut Tüneli. Mart 1993'de, Bosna savaşında Saraybosna kuşatması esnasında yapılıyor. Bosna ordusu tarafından yapılan tünel sayesinde Birleşmiş Milletler tarafından kontrol edilen Saraybosna Havalimanına gelen insani yardım, yiyecek ve mühimmatın aktarımı sağlanıyor. Bu bölge Sırp kuvvetleri tarafından tutulduğu için yüzeyden herhangi bir taşıma işlemi mümkün olmuyor, bu sebeple Bosna'lı iki inşaat mühendisi tünel projesini hazırlıyor ve sonrasında uygulamaya konuyor.

As you knew, urban sketching and plein air painting is two different discipline that, based on location sketching. For urban sketching, most important point is, founders of urban skething is mostly journalists, so that, we draw in a more journalistic way. Because of that reason sometimes sketchers like mi, found theirselves in a very interesting situation. Here is a good sample for that. This is me sketching in a war tunnel 
     The Sarajevo Tunnel (BosnianTunel spasa) was an underground tunnel constructed between March and June of 1993 during the Siege of Sarajevo in the midst of the Bosnian War. It was built by the Bosnian Army in order to link the city of Sarajevo, which was entirely cut off by Serbianforces, with Bosnian-held territory on the other side of the Sarajevo Airport, an area controlled by the United Nations. The tunnel linked the Sarajevo neighbourhoods of Dobrinja and Butmir, allowing food, war supplies, and humanitarian aid to come into the city, and allowing people to get out. The tunnel became a major way of bypassing the international arms embargo and providing the city defenders with weaponry. (Vikipedia'dan alıntıdır)



24 Temmuz 2016 Pazar

Saraybosna Çizimleri (Sarajevo Sketches)

     Ortalarda görünmediğim süre boyunca Bosna Hersek'te gezip tozmak, gözlem yapmak ve dahi gözüme kestirdiğim sahneleri çizmekle meşguldüm. Bosna gezisi dönüşü gelir gelmez biriken onca iş sebebiyle bloga ancak vakit ayırabildim. Bu sebeple sizden özür dileyerek çizimlere geçiyorum.

     The days that i was lost, we're all in Bosnia Herzegovina and i was very busy with travelling, observing and sketching. After returning from Bosnia, because of my accumulated bussines, i couldn't find time for sharing these sketches, because of that i feel so sorry.  



     İlk paylaşacağım çizim Sraybosna'ya gelir gelmez her turistin ilk durağı olan Sebil. Burada ailemin bazı fertlerini görürüm düşüncesiyle beklerken bu çizim ortaya çıktı.

     When a tourist visits to Sarajevo, first destination is that fountain, it's name is Sebij (It means fountain). When i waiting for may family to come, i drawed this simple sketch.
     Bu bina Fatih'in orada yaptırmış olduğu caminin külliyesinin bir parçası, şu anda kafe olarak kullanılıyor sanırım, çizim binanın hemen önünden geçen köprünün korkuluklarında tamamlandı.

     That building is part of Emperor's mosque, i think, they're using that as cafe. I completed this picture sitting a bridge nearby this building.
     Gazi Hüsrev Bey Cami'sinin önünden devam ettiğinizde yolunuz bu binaya çıkacaktır, binaya Google Earth'de tekar bakınca Büyük şehir pazarı yazdığını gördüm fakat tam olarak ne binası bilmiyorum, maalesef içine giremedim, Her ne kadar üzerinde Gradska Tozuk gibi bir şey yazsam da asıl olan "Gradska Teznica" imiş, yazının üzerinde flama olduğu için ben göremediğim kısmını affınıza sığınarak sıktım.

     The street passing nearby the Gazi Husrev Pasa Mosque comes to that building. I looked that building again in Google Earth and saw that Grand City Market label on it, but i didn't entered the building so that i don't have any detailed information about that building. There is a label on it and it's Grand Teznica. Because of a advertisement flag, i didn't see whole word and wrote that as Tozuka. 



     Çizmiş olduğum diğer bir bina ise Eski Ortadoks Kilisesi, içerisinde bir adet de müze var fakat maalesef, ben sadece binayı çizmekle yetindim, müzeyi ziyaret edemedim. Son resim ise Sırp Ortadoks Katedrali. 

     The last building that i share in this post is Old Orthodox Church and museum. I haven't got too much time, so that couldn't visit the museum. The last picture is Serb Othodox church.



13 Temmuz 2016 Çarşamba

Celal Hocanın Çizimleri (Sketches From A Geologist)


     Planda olmayan bir biçimde önceki gün, okulumuzun değerli hocalarından Celal Şengör'e ait "Bilgiyle Sohbet" kitabını aldım. Yeni bir kitap elime geçtiğinde, özellikle bilimsel içerikli olduğunda öncelikle hızlıca kitabı tarar, konu başlıklarını gözden geçirir, kafamda bir fihrist çıkartırım, tam bu işlemi yaparken bir de baktım, o da ne, defter sayfalarından resimler, sonrasında tarama işlemini bırakıp hemen makalenin başladığı noktaya gittim. Makalede Celal Hoca; hem defterleriyle olan münasebetinden hem de defterler üzerinden kendi gelişiminden bahsediyor. Yazı çok hoşuma gitti. Hazır blogda coğrafya ve jeoloji bilimiyle uğraşanların arazi notlarından ve çizimlerinden bahsetmişken paylaşma ihtiyacı hissettim. Burada sizlerle sadece iki adet sayfayı paylaşıyorum, gerisini isteyenler kitaptan yahut da internetten makaleyi aratıp bulabilirler. İlk resmin çizildiği konum hakkında bilgi yok ama umarım dikkatinizi tepede durup hocayı kesen tarla faresi çekmiştir. İkinci sayfada Himalaya'lardaki arazi çalışmaları esnasında yapılmış.(Makale "Sanat Dünyamız" dergisi, 2003 Kış, 86 sayısında yayınlanmış.) 

     Few days ago, without planning, when i was walking around the book stores, i saw a book written by one of our univercities most precious and inspiring professor Celal Şengör. (He is working on natural history, planetar geology, paleontology and many other things.) When i get a new book, especially scientific books, firstly scan the pages and create an index about the book in my mind, but in this book, when i scanning, i saw some sketches and stopped immediately for examining these sketches. Then i realised  that, these sketches belong to him and because of we are already talking about geographers sketches, i want to share these sketches with you. I don't know, did you hearth anything about him, but he's drawings made me very happy. I love book people, i assume myself in same tribe with them, even i'm an ignırant people, writing and drawing on a book feels me very happy. I'm so sorry about my week English, i couldn't translate this much beautiful essay to you. 





12 Temmuz 2016 Salı

Eminönü Haliç İskelesinde Çizim (Sketching In Eminonu Golden Horn Dock)

Platinum Carbon / Platinum Carbon Ink / Moleskine Watercolor Sketchbook / W&N

     Her türlü boşluğu çizimle doldurmaya çalıştığımı artık biliyorsunuz. Bu çizimi Eyüp'e gitmek üzere Eminönü'nde otoparkın arkasında bulunan Eyüp iskelesinin önünde bir sonraki geminin gelmesini beklerken yaptım. Vakti iyi kullanamadığımdan ötürü resimde birçok detay yok vaziyette, bu sebeple resim daha çok kolaj çalışmasını andıran bir hale büründü.

     Currently, you learned that i try to fill all my spare times with drawing. I complete this sketch in front of Eyüp dock, behind the car park in Eminönü square. When i waiting for the next ship to come, try to complete the picture, but maybe because of lack of time maybe bad usage of time, i couldn't complete the sketch and as can be seen, the image is so weak in detailing.

11 Temmuz 2016 Pazartesi

Coğrafyacıların Çizim Yöntemleri (Drawing As A Geographer)

     Arazi çalışmaları bilimin birçok dalında çok değerlidir, bu çalışmalar esnasında farklı bilim dalları kendi amaçlarına uygun olarak farklı metodolojileri izler. Kimisi topografyaya, kimisi bölgede yaşayan bitki hayvan türlerine, kimisi toprak yapısına odaklanır ve çizim yöntemleri de ilgi alanına göre farklılık gösterir. Yakın zamanda yapmayı planladığım ve daha önce gitmediğim bir yere yapacak olduğum bir gezi için bende coğrafyacıların metodolojisini izleyerek çizimlerimi biraz daha bilimsel bir şekilde icra etmek istedim.




Üniversitelerin coğrafya bölümlerinin öğrencileri için hazırladıkları kısa fasiküllerde, çocuklara şu önerilerde bulunmuşlar:

1-Çizim yapmak önemlidir çünkü sizin açınızdan önemli olan obje, olay, olgu ve sahneleri vurgularken, önemsiz ya da daha az öneme sahip objeleri sadeleştirme olanağı sağlar.

2-Yaptığınız çizimler sizin o araziye bakışınızı simgeler ve bu sizin o araziyi yorumlama biçiminizdir.

3-Çizime başlama konusunda aceleci olmayın, zamanınızı iyi kullanın ve çizime başlamadan önce iyi gözlem yapmayı ihmal etmeyin.

4-Defterinizde çizim yapacağınız çerçevenin sınırlarını, bakmakta olduğunuz sahnede amacınıza uygun olarak oturtun.

5-Çizim alanını gridlere bölmek size daha rahat çalışma imkanı sağlayacaktır.

6-Araştırmalarınız için önemli olan detaylara yoğunlaşın.

7-Gölgeleme, tarama, renklendirme gibi metotları kullanarak, sahne içerisindeki eğim, sırt, vadi, kayalık vs gibi topografik unsurları ortaya çıkarın.

8-En önemlisi çizime kapsayıcı bir başlık ekleyin, tarih, bakış yönünüz, mümkünse koordinat ve coğrafi referans, sahne hakkında açıklamalarla çizimi zenginleştirip, tanımlayıcı oklarla detaylara değinin. Eğer yapabiliyorsanız küçük bir kroki de çizime eklenebilir.

İlgilenenler için aşağıdaki linklerde bu yazıyı toparladığı kaynakların asılları yer almaktadır.

1-Arazi çalışmalarında çizim ve fotoğraf kullanımı
2-Arazi Çalışması Eskizleri ve Çizim Yöntemi



     Field works are very important for many scientific discipline. During these field works, different disciplines use different observation and data recording methods. Some of them focus on topography, some of them includes plant and animal species or geological structure. Few days later, i will make a journey to a place, that i never been before, so that i decided to research methods of geographer and make my sketches in a more scientific way. The text in above talking about a few of geographer field drawing methods. I translate it from the links below, so that you can read directly the original papers from the links below.



10 Temmuz 2016 Pazar

Hadley's Harem B-24 Liberator Drawing

Lamy Safari / Platinum Carbon Ink / Moleskine Watercolor Sketchbook / Shmincke

Route of Hadley's Harem
     Çizdiğimiz objeleri ya da sahneleri değerli yapan hikayeleridir, bugün sizinle paylaşacağım resim için de bu sözler geçerli. Rahmi M.Koç Müzesi'nde yaptığım çizimler arasında bu B-24 Liberator modeli bombardıman uçağının enkazı da yer alıyor. Müze kayıtlarına göre uçak:

     1 Ağustos 1943'te 'Kara Pazar' olarak adlandırılan günde, Romanya'daki Ploesti petrol rafinerilerini bombalamak üzere Bingazi'den kalkan 178 Liberatör'den biridir. Hedefi bombalamasının ve bir Alman savaş uçağı tarafından vurulmasının ardından Kıbrıs'taki İngiliz Üssü'ne inmeye çalışmış ancak Antalya yakınlarında denize mecburi iniş yapmıştır. Uçak, kazadan kurtulan yedi kişiden biri olan Roy Newton'un yardımıyla 1995'te çıkarılmış ve kısmen restore edilerek sergilenmeye başlanmıştır.





     The thing that makes our sketches important is, i think stories. Same rule valid for
this drawing. One of sketches that i drew in Rahmi M. Koç Museum is a B-24 Liberator wreck, according to museum records:
A B-24 During the Bombing



One of 178 Liberators that took off from Benghazi to bomb the oil refineries in Ploesti,      Romania on August 1st, 1943 - Black Sunday. After bombing the target, and crippled by a German fighter, the B-24 tried to fly to a British Base in Cyprus but ended up ditching in the sea near Antalya. The Aircraft was salvaged in 1995, conserved and has been put on display with the help of Mr. Roy Newton, one of seven survivors of the crash.



link.1   B24Bestweb   
link.2   B24Bestweb  
link.3   Rahmi M. Koç Museum

9 Temmuz 2016 Cumartesi

(Rahmi M. Koç Müzesi Çizimleri-I (Rahmi M. Koç Museum Sketches-I)


     Bayramın ikinci günü hazır herkes dağılmışken bizde çizecek güzel şeyler bulmak adına İstanbul'un en güzel müzelerinden birinin yolunu tuttuk. Aslında açıkca söylemek gerekirse o kadar değerli koleksiyon parçalarının arasında çizime müsaade edeceklerini ben hiç zannetmiyordum, fakat şansımızı deneyelim dedik. Çizim yapamasak bile müzeyi gezmiş oluruz diye düşünerek biletler için gişeye doğru yöneldik. Bilet alırken sonradan sıkıntı yaşamayalım diye, çizim yapabiliyor muyuz diye görevliye sordum, kendisi bana garip garip bakarak ne gibi bir sıkıntı olabilir ki diye cevap verdi, sonra ben hızımı alamayıp; peki taburelerimizi kursak problem olur mu diye ikinci bir soru yönelttim ama cevap yine olumsuz değildi, görevli bu seferde acıkça; ziyaretçilerimizi rahatsız etmeyip, sergilenen eserlere zarar vermedikten sonra hiç problem değil diye cevapladı. Bu ülkede güzel şeylerin de olabileceğine olan inancım bazen böyle durumlarda depreşiyor. Bütün gün doya doya çizim yaptık. Ne saçma sapan, ezik güvenlik görevlileri rahatsız etti ne de başka biri. Müze yönetimine çok teşekkür ediyorum bu medeni davranışları için.
     İlk paylaşacağım çizim White kardeşlere ait fabrika tarafından 1917 yılında üretilen, ilk içten yanmalı motorlu kamyonlardan biri olan bu araç. Eski motorlu taşıtlarda ahşap malzemesinin yoğun olarak kullanılması araçlara tam bir beyefendi havası katıyor. 


     In holidays, people genrally want to leave this massive city in their backs, so that holidays are generally best period of time for drawing in the museums. We had a great industrial museum in Istanbul, if your way pass through the city, you must visit our beautiful museum. It's name is Rahmi M. Koç Museum, near the golden horn. As an urban sketcher, i lived some affairs in other museums, some museums do not let sketchers to draw, nonsencicaly some museums do not let sketchers to draw, even if you do not plug visitor flow or do not damage the museum parts. 
     My first picture that i drawed is an old truck. Back in the time, this trucks were mobil supermarkets in the city. This one is a 1917 model Carrier's van, which manifactured by White Brothers Company in Cleveland. In costruction of this old vehicles, using lots of wooden materials, makes these vehicles a handsome gentleman. 


8 Temmuz 2016 Cuma

Bayramda Kadıköy (Eia Efimia Orthodox Chirch)


     Bayramın ilk günü, bayramlaşma törenlerinin ardından Kadıköy'e doğru yola koyulduk. NŞA'da bir hayli kalabalık olan meydanın bayram dolayısıyla bu kadar sakin oluşu benim için güzel odu. Taramayla alakalı çözemediğim meseleden dolayı resim bu hali aldı. Sanırım yoğun gri tonlarının olduğu resimlerde daha çok sıkıntı yaşıyorum.

     First day of the our religious feast, i took my breath in this little square. In fact, normally this place is so crawded but in the feast, people was vanished. This place is an orthodox chirch. It has a very interesting story. Eie Efimia was one of the preliminary martyries of Christian religion in Byzantium, When the beginning of the Christianity, it was forbidden for people to believe in Christianity, in these years, Byzantium killed many people just because of religion. 

6 Temmuz 2016 Çarşamba

Kağıt Üretimi (Paper Making)


     Uzun bir süredir aklımda suluboya kağıtlarının üretimi konusuna değinmek var. Bu konuda araştırmalara da başladım, fakat şunu farkettim ki; kağıt üretimi konusunu sadece suluboya kağıdının üretimi ile sınırlandırırsam kendimi ve sizleri kandırmış olurum. Bütüncül bir biçimde konuyu anlayamadığım için suluboya kağıdının üretimi konusu da havada kalır. Bu sebeple derinlemesine bir kağıt yolculuğuna çıktım ve ne zaman bu seyahat biter bilemiyorum, fakat bu seyahat esnasında denk gelen videolardan birini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu videoda yüzyıllardır süregelen elde kağıt üretiminden ve  bu kültürel mirasdan bahsediliyor. 

     For long time i want to talk about watercolor paper manifactureing. I started researches, after while i realised that if i just mention about watercolor papers and narrow down my topic to watercolor papers, i will fool myself and watercolor paper issue will not be understanded completely. So that now i'm taking a paper journey and i don't know when will i return. In this video you will see my basic stations about paper making. I hope you'll like it.

5 Temmuz 2016 Salı

Figür Çizimine Başlama Hikayem (This Is The Story of How I started To Draw Figures)

     Üniversitede mühendislik eğitimi alıyorsanız belli başlı temel kurallarına da aşina oluyorsunuz, bu sebeple mimari ve mekanik çizimleri yaparken bu temel çok işinize yarayabiliyor ve ortaya çok güzel sonuçlar çıkabiliyor. Fakat çizim yaptıkça bir şeyi daha açık görmeye başladım, binalarım hep ruhsuz, yaşanmışlıktan uzak bir görüntüye sahip oluyordu. Sebebini kısa zamanda buldum. Maalesef resimlerim insan içermiyor. Bu sebeple resimlerimde yaşanmışlık eseri bulmak zor oluyor. Bunun yanında insan gözünde en güzel ölçeklendirme objesi de yine kendisi, bir resme tek bir insan evladı bile koysanız, ölçek, derinlik açısından resme seviye atlatırken, bir yandan da resim gerçekçiliğe daha da çok yaklaştırıyor. Bu sebeple son zamanlarda figür çizimimi de ilerletme kararı aldım ve metroda uyuyan, mağazada telefonun içine düşmüş her türlü insanı değerlendiriyorum. İlk resim sabahın köründe metroda uyuyan bir amcaya ait. İkinci resimde ise eşimle çıktığımız alışveriş esnasında, dükkan önünde kız arkadaşını bekleyen derbeder bir beyefendi yer alıyor, son resimdeki sahne ise yine bir metro sahnesi.

     In the univercity, if you are an engineer, you will be familiar with basic drawing rules like perspective, drawing methods or etc. With this base it'll be easy for me to draw architectural or mechanical objects. But after a lot of sketches, i noticed something. My sketches are lifeless, cold drawings. With little observation i learned the reason. My main problem is my sketches are lacking of people, so that it became very harder to gain a soul to a drawing. Even a simple figure in the drawing can change the essence of scene. In addition to that, for individuals, best scaling object is theirselves, so that adding figures in to drawing is very important in may ways. After i noticed that, i'm now studying on drawing figures in public places. First picture belongs to a sleeping man in the morning in train. Second one is a man that suffering from his girlfriends shopping addiction and the last one is a inside view in my train.

Lamy Safari / Platinum Carbon Ink / Fabriano Venezia Sketchbook / Daniel Smith

Lamy Safari / Platinum Carbon Ink / Fabriano Venezia Sketchbook / Daniel Smith

Lamy Safari / Platinum Carbon Ink / Fabriano Venezia Sketchbook / Daniel Smith



4 Temmuz 2016 Pazartesi

The Urban Sketching Handbook - Architecture and Cityscapes İncelemesi

     Ne yazık ki ülkemizde spesifik bir konuya dair bir kitap aradığınızda çoğu zaman bırakın eli yüzü düzgün, konuya hakim yazılmış bir kitabı, dünya çapında o alanda bilinen en meşhur kitapların bile çevirisine ulaşamıyorsunuz. Her konuda olduğu gibi ne yazık ki urban sketching (yerindeçizerlik) konusunda da ülkemizde çevirilmiş olan bir eser bulunmuyor. Özellikle son zamanlarda dünya çapında çok neşeli, eğlenceli, keyifle okurken bir yandan da size inceden inceden , yıldırmadan, her seviyede çizerin içinde kendisi için bir şeyler bulabileceği kitaplar çıkıyor ve bu kitapların hiçbiri ne yazık ki Türkçe’ye çevirilmiyor. Bu kitapların bir çoğu çok şükür en azından İngilizce çıkıyorda en azından oradan kurtarıyoruz.


     Şimdi gelelim asıl konuya, bu yazıda sizlere aktaracağım kitap aslında bir yıla yakın zamandır elimde olan bir kitap, Gabriel Campanario’nun editörlüğünü yaptığı The Urban Sketching Handbook serisi kitapların ikincisi olan Architecture and Cityscapes kitabı.
     Severek takip ettiğim çizerlerden birisi olan Larry D. Marshall, kendisi Kanada’da Quebec City çizim grubunun güzide bir üyesi, bu urban sketching furyası içerisinde çıkan kitapları üç ana grup altında topluyor. Bu grupların ilki henüz yerinde çizerliğe başlamamış yahut başlama konusunda kararsızlık yaşayan veya yeni başlamış insanlara fikir veren, onları motive eden kitaplar. İkinci grup ise bir çizerin yada birden çok çizerin çalışmalarını topladığı resim albümleri ve son olarak da eğitici kitaplar ki bunlar artık daha spesifik, farklı seviyede ki çizer grupları için, malzeme, teknik, üslup konusunda çizerlerin eğitimini amaçlayan kitaplar.
Ben bu kitabı daha çok ilk gruba daha yakın görüyorum. Her ne kadar içerisinde çizim tekniklerine değinse de bence kitabın hazırlanmasında asıl amaçlanan, insanları bir şekilde çizmeye yönlendirmek. Ufak tefek küçük perspektif, kompozisyon gibi temel konulara değinerek çiziminizi göze daha güzel görünür hale getirip, sizlerinde yaptığınız çizimden daha çok zevk almanızı sağlıyor

     Bu kitap içerisinde mimari ve şehir manzaralarının çizimi için teknikler ve ipuçları bulunuyor.  Bu konular iki ana başlık altında ele alınmış, ilki çizim yapmak isteyen birinin ilk olarak öğrenmesi gereken; kompozisyon, ölçülendirme, derinlik, kontrast, çizim ve yaratıcılık konuları, ikinci kısımda ise biraz kullanabileceğiniz farklı materyallerden ve tekniklerden bahsediliyor. Bunu yaparken Gabi Campanario çok güzel bir iş yapıyor ve tüm dünya çizerlerinin çizimleri üzerinden konuyu anlatıyor. Toplamda 44 farklı çizere ait yüzden fazla çizim bulacaksınız kitap içerisinde. Bu sayede kitap aynı zamanda güzel bir çizim albümü de olmuş. Bu çizerler uzun uzadıya çizim dersleri vermiyor kitap içerisinde, eline hiç kağıt kalem almamış bir insanın bile çizim yapmasını sağlayacak türden, basit ama kafanızda bir ampul yakacak türden ipuçları veriyor. Her bölüm sonrasında size boş bir sayfa ayrılmış ve o bölümde sizden çizim yapmanızı istiyor, yani bir nevi kitap sizin de kitabınız haline geliyor.




     Belki biraz konu dışı olacak fakat kitabın bu kadar hoşuma gitmesinin altında yatan sebeplerden bir diğeri de çok sağlam biçimde basılmış olması, sırt kısmı sayfaların direkt tutkallanıp yapıştırılmasıyla değilde defter gibi ortalı olarak yapılması, kitabın basıldığı kağıdın kalitesi (en az 165 gsm) ve defalarca açıp kapatmama rağmen hala taş gibi dayanmış olması. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda da belli yayın evleri hariç hiç kimse dikkat etmiyor ve ikinci, üçüncü okuma sonrası maalesef kitap elinizde kalıyor. Yukarıda sol tarafta yer alan resim Yapı Kredi yayınlarına ait Leviathan ve gördüğünüz üzere sırtı yıllardır yıpranmadan, dayanmış. Sağ tarafta ise en sevdiğim yayın evlerinden birinin, yine en sevdiğim yazarı olan İhsan Oktay Anar'ın Galiz Kahraman kitabı, ikinci defa okumaya korkuyorum elimde kalır diye.



     One of my favourite sketcher is Larry D. Marshal, he got a very good classification about recent urban sketching books. I will quote his words directly from his blog, he says that:

     Lots of them are about inspiration and motivation.  Seems there are a lot of folks who need to be goaded (the high-minded word is ‘inspired’) into having fun (grin).  These include, however, a lot of great stuff to dismiss the myths that you have to have special genes to draw and have fun drawing.  These books are probably more responsible for the sketching revolution going on than anything else.
     Then there are those books that illustrate, quite literally, what it is to be an urban sketcher, nature journalist, etc.  Typically these are compiled by one artist using their sketches and those from a large number of other sketchers so you get a good sampling of the styles, approaches, and subject matter associated with a particular form of sketching.
     Finally there are instruction books.  These books try to teach you how to sketch or how to do some particular type of sketching.  As has always been the case in art book land, the majority of instruction books assume you don’t know anything about art or drawing and so spend a lot of their time telling you about color wheels, which end of the brush is the good end, and stuff like that.
     After this goog classification, i think this book take place in fist group. For this book Gabriel Campanario gathered 44 different sketchers drawings from all over the world and handle the subject from their point of views, so that this is not just a book for me, it is also an urban sketching albume that includes many of my favourite sketchers. Another good part of this book is, even someone does not hold a pen for years, will want to draw after reading book. It's very funny and motivated. With little and basic drawing tips and tricks, it will make your drawings much more beautiful even if you know nothing about drawing.
     When i buy a book, structural spesifications of the book is very important. I love the books that live long. This book published by using very heavy paper (at least 165 gsm i think) and this heavy papers transformed in to booklets and this booklets constitude dorsa of the book. (i hope i used right word in here). Booklet structure is way much more sustainable comparison th directly glued structure.

3 Temmuz 2016 Pazar

Posta Merkezinde Çizim (Sketching In Post Office)

Lamy Safari / Platinum Carbon Ink / Fabriano Venezia Sketchbook / Daniel Smith
     Bayram tatili dolayısıyla gireceğimiz uzun tatili beklememek adına paketimi erkenden almak için PTT genel merkezinin yolunu tuttuk, biz gittiğimizde öğle arası olması sebebiyle yarım saat beklemek durumunda kaldık, biliyorsunuz bir yerindeçizer bu kadar uzun bir sürede boş durmaz ve eline defter kalemini hemen alıp çizime başlar, işte bende öyle yaptım, işte sonuç.

     Because of a long holiday, i wanted to take my parsel before beginning of the holiday, so that i took my wife and went to international post office. When we arrived there, they were in lunch break and there were 30 minutes to end. As an urban sketcher, i took my pen and book and started to draw. Here is the result.

2 Temmuz 2016 Cumartesi

Boyama Sonrası Kilise Resmi(Coloring The Chirch)


     Birkaç gün önce çizmiş olduğum kilisenin resminin renklendirilmiş halide bu şekilde oldu. Son zamanlarda sebebini anlamadığım bir biçimde tarama esnasında istediğim sonuçları alamıyorum, Bunda tam siyah alanların olmayışı yatıyor olabilir, bu sorunun altında yatan sebebi bilen varsa yardımcı olabilir.

     The chirch drawing that i drew few days ago, finally colored. Recent days, for no reason, after scanning the pictures, i couldn't get the results i want to. Maybe because of there is no ultimate black areas in the picture, i don't know. Is there any one that coping with same problem?