3 Ekim 2016 Pazartesi

Sırrı Erinç'in Arazi Defteri (Field Book of Sırrı Erinç)


     Bu yazı için, Gökhan Tan'ın Atlas dergisinde (yıl 2002, sayı 110) Sırrı Erinç'in anısına yazmış olduğu yazının girişini aynen buraya aktarmayı kendi yazacağım girişe tercih ettim. Gökhan Tan, şu sözleri sarfediyor; 



     Coğrafyamızın belleği, modern yer bilimlerinin öncüsüydü. Sırrı Erinç’in ölümüyle Türkiye coğrafya hocasını yitirdi. 


Sırrı Hoca’yı bir çizgi roman kahramanına benzetiyorum. Başında fötr şapka, ağzında sigarası, uçsuz bucaksız arazinin ortasında takım elbiseyle dolaşan heybetli bir adam. “ Bir arazi kıyafeti bile edindiremedim” diyor eşi Vahide Erinç: “ O da elbise, bu da elbise derdi.” Belki de Sırrı Erinç’i gerçek kılan, o elbisenin altından çıkaracağı bir pelerininin olmaması. Bizden biri olması. Hoca’nın eski fotoğrafları arasında dolaşırken, zaman zaman Vahide hanım bile onu, arazide kendisine rehberlik eden Anadolu insanlarından ayırt etmekte zorlanıyor. İpucunu yine Hoca veriyor; istisnasız gülümsüyor tüm fotoğraflarda. Muzipçe bir gülüş bu. İnsanlığa faydalı yeni bir maceranın peşindeki kahramanın gülüşü. 




     Bilim ve sanat uğruna ömrünü harcamış olan Sırrı Erinç gibi insanların, arkalarında bıraktıkları en değerli hazinelerin arasındadır not defterleridir benim için. Celal Şengör'ün ifadesi ile bilim adamının zihninde arkeolojik kazılar yapabilme imkanı sunan sayfalardan bazılarına rastladım geçenlerde. Birazdan karşılaşacağınız sayfalar, internette dolanırken rast gelmiş olduğum, Sırrı Erinç Hoca'ya ait olan ve Celal Şengör'e bırakmış olduğu bir defterin bazı sayfaları. Sayfalarda hocanın çalışma notları, arazi çalışmaları esnasında yapmış olduğu çizimler ve notlar bulunuyor.


İlk sayfada Celal Hoca'ya yazdığı nota dikkat!










Kaynaklar
  • http://muhendislik.istanbul.edu.tr/jeofizik/wp-content/uploads/2015/05/Prof.Dr_.Celal%C5%9Eeng%C3%B6r-Semineri.pdf
  • http://www.tuba.gov.tr/anasayfa/tr/makale-317-TUBA-Asli-Uyesi-ProfDr-AM-Celal-------------ENGORun-yazisi










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder