30 Mayıs 2016 Pazartesi

Teoh Yi Chie Röportajı (Little Interview With Teoh Yi Chie)



     Uzun zamandan beri düşündüğüm küçük bir projenin ilk adımını bu yazıyla atıyorum. Dünya çapında bir çok çizeri takip etmeye çalışıyor ve onlarla sadece mail yoluyla da olsa iletişime geçmeye çalışıyorum. Her ülkenin çizerlerinin kendine has materyalleri, tarzları ve çizimleri ilgimi çekiyor. İlk olarak Teoh Yi Chie'yi bu yazıda sizlerle tanıştırmak istedim. Kendisi hemen hemen her gün bir şekilde video yayınlamayı başaran, bir ürünü almadan önce mutlaka sayfasını taradığım bir çizer. Kendisi yoğun bir programa sahip olmasına rağmen beni kırmadı ve bu küçük röportajı kabul etti. Buradan kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bloguna işte buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.urbansketchers.org

AFÇ: Blog okuyucularına kendini nasıl tarif edersin?

TYC: Merhaba, ben Singapur’dan Teoh. İnfografik gazeteci olarak çalışıyorum (Gazetecilik tabirlerini bilmediğim için aynı şekilde bırakıyorum). İnsanlar genellikle beni; boş zamanlarımda yaptığım kitap ve ürün incelemelerini yayınladığım blogum sayesinde tanıyorlar.

AFÇ: Video kanalın Youtube’da sevdiğim birçok kanaldan biri. Tam zamanlı olarak çalışırken, bu kadar çok video çekimi için nasıl vakit buluyorsun? (Teoh kendisi gazetesinde gece çalışıyor ve yaşadığı yer hava alanına çok yakın olduğu için ses sebebiyle bazen aynı videoyu defalarca çekmek zorunda kalabiliyor, bu sebeple on dakikalık bir videonun çekimi saatler sürebiliyor.)

TYC: Zamanımı çizim yapmaya, blok yazmaya ve video çekimi arasında paylaştırıyorum. Bu vaktin çoğusu video çekimlerine gidiyor. Bazen blok yazmak için ara veriyorum. Diğer bir konuda başka hobimin olmaması, bu yüzden, bu saydıklarıma ayıracak zamanı bulabiliyorum. Eskiden çok fazla TV izlerdim, artık izlemiyorum ve bu da bana çok fazla zaman kazandırıyor. Birde Facebook ve diğer sosyal platformlarda zaman harcamıyorum.

AFÇ: Kimi insanlar sürekli çizime vakit bulamamaktan yana yakınıyor. Tam zamanlı bir işin var, blogun için incelemeler yapıyorsun, videolar çekiyorsun ve hala çizime ayıracak zamanın var.

TYC: Sevdiğin şeyleri yapmak için her zaman vakit bulursun. Mesela insanlar sık sık profillerini kontrol edip, güncelliyor, internette geziniyor, çünkü bunları yapmayı seviyorlar. Eğer insanlar yeterince vakit olmamasından yana şikayet ediyorlarsa, bu sadece çizim yapmayı yeterince sevmedikleri manasına gelir. Eğer sevdiğiniz şeyi seviyorsanız, daima vakit bulursunuz.

AFÇ: Her gün çiziyor musun? Ayda kaç defter gidiyor?

TYC: Her gün çizmiyorum. Haftada en az bir kez arkadaşlarımla çizime çıkıyorum. Zamanımın çoğu video çekimine ve bloga yazmaya gidiyor. Arkadaşlarla çizim zamanları benim için rahatlama zamanlarım. Bu sebeple bir defteri bitirmek aylar alabiliyor.



AFÇ: Yerinde çizerliğe nasıl başladın? Urban Sketchers Community ile tanışmadan önce de çizim yapıyor muydun?

TYC: Tam tarihi hatırlayamıyorum. USK Singapur’a katıldığımda 2009 olabilir. O zamandan beri dışarıda çizimle daha fazla ilgilenir oldum. Gruba katılmadan önce de çizim yapıyordum fakat gruba katıldıktan sonra işin içerisine daha çok girdim, daha fazla ilgi duydum ve çok daha fazla insanla tanıştım.

AFÇ: Çoğu insan dışarıda çizim yapma konusunda çok utangaç. İlk tecrübelerin nasıldı, sende başlangıçta dışarıda çizime çıktığında bu derece çekingen miydin?

TYC: Yalnız çizim yapmak göz korkutabilir, fakat bir grupla birlikte çizime başladığınızda, bu çok daha az korkutucu olur. Bir süre sonra, insanların omzunun üzerinden sizi izlemesi sizin için alışılageldik bir durum olur. Bu insanlar zaten çoğu zaman sadece bakar ve hiçbir şey demeden gider, ya da çiziminiz hakkında birkaç soru sorar. Olumsuz bir davranışla şu zamana kadar hiç karşılaşmadım. İnsanlar genellikle arkadaş canlısı.

AFÇ: Günlük çizimlerinde favori çizim setin hangisi?

TYC: Çok fazla setim var ve özellikle şu diyebileceğim bir set yok. Bunun altında yatan en büyük sebep; birçok ürünü inceliyor olmam, bu sebeple karşılaştırma ve inceleme adına sürekli ürün değiştiriyorum. Fakat genellikle bir dolmakalem, suya dayanıklı mürekkep ve suluboya kullanıyorum.

AFÇ: Yeni başlayanlara hangi çizim materyallerini önerirsin?

TYC: Yeni başlayanlar öncelikle sadece kurşunkalem ya da mürekkepli kalem kullanabilirler. Başlangıçta çok fazla para harcamayın. Çizim yapmanın temel kurallarını öğrendikten sonra suluboyaya geçebilirsiniz. Çiziminiz iyi değilse, boyamanızın da iyi olması zordur. Bu sebeple çizmeyi öğrenmek önemli.

AFÇ: Çizeceğin resmin konusunu neye göre seçiyorsun? Her zaman ilginç bulduğun şeyler var mı?

TYC: Bir çizer olarak karşımdaki her şey ilgi çekici gelir. Bi’ düşünürsek binaları çizmek daha çok hoşuma gidiyor çünkü mimari ve seyahat ilgi alanlarım. Bir bina formunu kağıt üzerinde görmek etkileyici.

AFÇ: Takip ettiğin, sevdiğin çizerler kimler?

TYC: Sürekli takip ettiğim bir sürü çizer var, bunlar: SuhitaShari BlaukopfMichel Gerard,LapinSanti Sallés ArgilaNina JohansonRoisin CureRoz Stendahl  


AFC:  Bir yerinde çizer olarak, çizerlere hangi kitapları önerirsin? Çok fazla kitap okuduğunu biliyoruz. Sence bir çizer sadece çizimle alakalı kitaplar okuyarak mı kendini geliştirmeli yoksa çizgi romanlar, artbook’lar da bu konuda yardımcı olabilir mi?

TYC: Eğer çizim yapmayı öğrenmek istiyorsanız elbette çizimle alakalı kaynaklara başvurmalısınız. Bu konuda blogumda bir liste hazırlamıştım. Böyle bir temel üzerine istediğiniz çizimi yapabilirsiniz. Esinlenmek ve ilham almak için son zamanlarda urban sketching üzerine yayımlanan kitapları takip edin.
Kendini geliştirmek isteyen insanlar farklı kaynaklardan da beslenmeli. Kitaplar kadar dergilerden de güzel fikirler çıkabilir.  Mesela dergilerden mizanpaj ve tipografi öğrenilebilir. Fotoğraf kitapları ve çizgi romanlarda kompozisyonu öğretebilir.

AFC: Serbest elle yaptığın çizimler çok güzel, bunları nasıl başarıyorsun? Neden serbest ele çizimi tercih ediyorsun? Perspektifi nasıl bu kadar iyi aktarıyorsun?

TYC: Daha iyi çizmek için sadece ihtiyacın olan şey pratik. Ne kadar çok çizersen, o kadar iyi sonuç elde edersin. Diğer çizerlerden de çok şey öğrenebilirsiniz. Onların işlerini de inceleyin. Youtube videolarını izleyin. Bir sürü online kaynak bulabilirsiniz.
Perspektif konusu ise,  çizimin temellerini bilmeye dayanıyor. Bu temelleri öğrendikten sonra perspektifi aktarmak için perspektife ihtiyaç kalmıyor.

AFC: İlk başlarda da serbest elle çizim mi yapıyordun, yoksa taslak çizimlerini kurşunkalemle m yapıyordun?

TYC: Başlangıçta kurşunkalem kullanıyordum. Şimdilerde zamandan kazanmak için direkt olarak mürekkepli kalemle çizime başlıyorum, fakat eğer karşımda ki sahne çok karmaşık ise yine kurşunkalemden yardım alıyorum.

AFC: Bu küçük röportaj için teşekkür ediyorum, okuyuclara söylemek istediğin başka şeyler var mı? Belki sormayı unuttuğum ya da aklına gelen bir konu?

TYC: Çizim yapmak çok kullanışlı bir hüner. Beni çizerken gören bir sürü insan, çizim yapmayı beceremediğini söylüyor. Bu aslında hiç de doğru değil. Bu sadece biraz zaman ayırmak  ve oturup çalışmakla alakalı. Olay sadece çizmeyi öğrenebilmekle alakalı, yani yetenekle alakası yok. Konu sadece oturup öğrenmekten geçiyor. İyi bir çizimin yolu yeteri kadar vakit ayırmaktan geçiyor. İçinizde çizmeyi öğrenmeye olan olan istek ve gönüllülük, tekniklerden daha önemli. 


     Different country means, different sketcher, different style and different material. In this blog i want you to meet precious sketchers of our community. One of them is Teoh Yi Chie. Even his busy schedule, he did not reject our little interview request. For me he is very important because, i never buy anything before research his blog. Thanks a lo for him and here you can reach his blog.

AFÇ:  How do you describe yourself for my readers?

TYC: Hi, I'm Teoh from Singapore. I work as an infographic journalist. If people know me, it's probably because of my blog because I review a lot of artbooks and art products on my free time.  

AFÇ: I love your YouTube channel as many others, i know you are working in a full time job, how could you find time for this videos?

TYC: My time is split between sketching, writing on my blog and making videos. I spend most of my time making videos. Sometimes I will take a break to write for my blog. I don't have any other hobbies so that's why I have time to do all these things. I used to watch a lot of TV but now I don't watch TV so I save a lot of time. I also cut down on the time I spend on Facebook and other social media. 

AFÇ: Some people always complaining about that they couldn’t find any time for sketching, what will you say for that kind of people, you are working, writing a blog and you have a YouTube channel, but still can find time for drawing.

TYC: You will always have time to do the things you love. For example, some people will check their Facebook pages quite often, or surf the internet. It's because they love to do that. If they say they don't have time, it just means that they don't like sketching more than other activities that are taking their time. If you love what you do, you can always find time to do it. 

AFÇ: Do you draw every day? How many sketchbooks are you finishing in a month?

TYC: I don't draw every day. I try to draw once a week when I am out sketching with my friends at cafes. Most of the time is spent on making Youtube videos and writing my blog. Sketching with my friends is the time when I get to relax. I take months to complete a sketchbook. 

AFÇ: How do you start urban sketching? Before you met USK, did you drawing?

TYC: I can't remember the exact date when I started urban sketching. It could be in 2009 when I joined Urban Sketchers Singapore. That's when I become more interesting in sketching outdoors. Before I joined the group, I was just sketching on and off. But I became more involved and interesting in sketching after joining the group and knowing more friends.

AFÇ: Most of people very shy about sketching in a community. How was your first experiences, were you shy when such a beginner and started to drawing among the people?

TYC: Sketching along can be intimidating. But when you're sketching in a group, you have your friends so it's less frightening. After a while, you will get used to people looking over your shoulders. Those people usually will just look and not say anything, or they will ask you some questions about your art. I've not met anyone who made negative comments. People are usually quite friendly. 

AFÇ:  What is your favorite sketching kit for daily drawing?

TYC: I've many sketching kits so there's no specific one that I favor. One main reason is because I review a lot of art products, so I have to keep changing different products so that I can compare them. But usually I will draw with a fountain pen with waterproof ink and watercolour. 




AFÇ: For a beginner sketcher, which instruments do you suggest?

TYC: For beginners, just start with pencils or pen. Don't spend too much money. After you learned the basics of drawing, you can move on to using watercolour. If you can't draw well, it's difficult to paint well. So knowing how to draw is important. 

AFÇ: How do you prefer your subject matters for drawing? Is there anything you always found interesting to draw?

TYC: As an artist everything in front of me is interesting. I think I like to draw buildings more because I've always been interested in architecture and traveling. It's satisfying to see a building form on the paper. 

AFÇ: Are there any urban sketchers you love and why?

TYC: There are many urban sketchers whose work I follow, such as SuhitaShari BlaukopfMichel Gerard,LapinSanti Sallés ArgilaNina JohansonRoisin CureRoz Stendahl  

AFÇ: As an urban sketcher, which books do you suggest for sketchers? I know you are reading a lots of books. Do you think a sketcher always reads books just about sketching or must feed different sources such as, comic books, art books or etc.?

TYC: If you're a beginner learning to try, you should get books that teach the basic fundamentals of drawing.I've a list for those books on my blog. With the fundamentals, you can draw anything. For inspiration, you can check out the many urban sketching books that have been released over the recent years. 

 One should read a lot, not just from drawing books. You can get ideas from other books as well, even for magazines. For example, you can learn layout and typography from magazines. From photography books and comics, you can learn composition.

AFÇ: You are a fantastic free hand sketcher for me, how do you achieve that? Why do you prefer  free hand drawing? How do you adjust perspective perfectly?

TYC: To get better, you just practice. The more you draw, the better you get. You also have to learn from other artists. Look at other artists' work. Check out Youtube videos. There are lots of resource online.

As for perspective, if you know the basic fundamentals of drawing, you do not need to know perspective to be able to draw perspective. 

AFÇ:  When you start drawing, are you using free hand technique or using pencils for outlines?

TYC: I used to use pencils when I'm a beginner. Nowadays, to save time, I draw with the pen straightaway without using pencils. I still use pencils for very complicated scenes. 

AFÇ: Thank you a lot fort his little interview, is there anything to say my readers? Maybe i forgot to ask something or something you want to share with us.


TYC: Drawing is a very useful skill. There are many who see me draw and say that they cannot draw. That's not true at all. Everyone can learn to draw. It's just a matter of spending time to sit down and learn. That's all there is to learning to draw. It's not about talent. It's about sitting down and learn. To draw well is just a matter of how much time you want to spend. The techniques you learn are less important than your willingness to learn.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder