26 Mart 2017 Pazar

Jeomorfoloji Notları / Geomorphology Notes

Notlardan bir sayfa ve Lamy Safari / A page from my notes and my Lamy Safari

Jules Verne'nin yazmış olduğu Kaptan Grant'in Çocukları romanında, coğrafyacımız olan Paganel, "uzun yol gitmek isteyen, atına sahip çıkmalıdır" diyor. Bu sözün altında yatan gerçek şu, bir yolculuğun başlangıcında her zaman zinde olurlar, dolayısıyla atların gidişatını yavaşlatmak yerinde bir davranış olur, aksi takdirde yolcular çabuk yorulur ve yol bitmez bir çileye dönüşür. Herhangi bir konu üzerinde çalışırken de uymak istediğim düstur bu olsa da zaman zaman ipin ucunu kaçırıyorum. En büyük bilim adamlarımızdan, Sırrı Erinç'in, jeomorfoloji kitabını okurken başıma gelenin özeti işte bu. Kitap çabıcak bitsin diye, hızlı hızlı notlar alırken parmaklarım mahvoldu sonunda ve şu anda istemeden de olsa normal yazım hızımın bile çok altında yazmak zorunda kaldım. Birde işin içine çizimler girince, gecikme kaçınılmaz oldu. İşte bu sebepten kıymetli okuyucular bloga vakit ayıramaz oldum. Kitabı bitirmeme fazla kalmasa da ellerim, parmaklarım artık pes etti. O yüzden, en güzeli insanın kendine uygun bir hızı yakalayıp, o hızın üzerine çıkmaması, yoksa benim gibi ellerinizde derman kalmayabilir.

Paganel, who is our geographer in the novels of Captain Grant's children, written by Jules Verne, says that "The one who is taking a long journey, should discipline his hourse " The fact underlying this statement is that they are always fit at the beginning of a journey, so slowing down the course of the horses is a good thing, otherwise the passengers get tired quickly and the road becomes an endless rope. While working on any subject, this is the motto I would like to adhere to, but sometimes I miss the tip of the rope. This is the outline of what happened to me this mounth, when i reading, our greatest scientist, Sirri Erinç's book of geomorphology. In the beginning of my geomorphology adventure, i started to take the notes very quickly and that endless notes made my fingers ruined. Now,- even i don't preciate my speed- i had do write slowly because of my fingers situation. In addition to notes, you can guess that, book contains lots of technical sketches to draw. Here is the reason why i wasn't here for a long time. This work consuming all my time, so that i couldn't find some time to write here. But don't worry, even my slow fingers, i nearly finished the book, after that, you can find me here again. 

4 yorum:

  1. Çizim ve yazı çok şahane. Kullanılan defteri ve mürekkebi merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defter Moleskine Art Plus serisi suluboya defterlerinden birisi, aslında dolmakalem için pek uygun değil, geçen yazınızda bahsettiğiniz dokulu yüzeye sahip defterlerden, fakat çizimin ağırlıkta olduğu notlar tutulacağı zaman çok işe yarıyor. Mürekkebe gelince; Platinum Carbon mürekkebi kullanıyorum, aslında bu mürekkebi Ali Bey'in uzun uzun yazdığı gibi kendi Carbon Desk Pen'i ile kullanmak gerekiyor, aksi takdirde kalemi yavaş yavaş katlediyor. Elimizde olan kalemlerin damak yapısı bu mürekkebe çok müsait değil ama bu mürekkebin muhteşem bir özelliği var ki o da dayanıklılığı, özellikle suya dayanıklılık konusunda takıntılıyım, onca sayfa notun, ıslandığında alacağı durum beni korkutuyor ve bu sebepten kalemi kurban etme uğruna da olsa, bu mürekkebi tercih ediyorum. Aniki ve Platinum Carbon haricinde mürekkeb kullanmıyorum uzun zamandır.

      Sil
  2. Yazmayı unutmuşum, haritaya bakınca da aklıma Hajime Narakuwa'nın AuthaGraph dünya haritası geldi. En doğru harita oymuş. Gerçi ne fark eder doğru ya da yanlış, bütün haritaların bir güzelliği var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harita konusu baya su götüren bir konu, kullanım amacına göre doğruluğu da değişiyor, aslında bildiğimiz klasik dünya haritalarında insanların dedikodularını yapmaya doyamadığı unsurlar bir hatanın sonucu değil, belli parametrelerin korunmasını amaçlayan deformasyonlardır. Yani sırf Amerika kıtası daha büyük görünsün diye kullanılmıyor o haritalar. Fakat bahsettiğniz haritayı özel kılan doğruluğundan ziyade, en güzel şey, bir çocuğun bile kafasında dünyayı kolayca şekillendirmeye yardımcı olacak nitelikte olması. Ne yazık ki kullandığımız haritalara alışan çocukların kafasında Japonya'nın Amerika'ya neredeyse komşu olduğunu kuramıyor. Bu sebepten böyle haritalar aslında çok kıymetli haritalar.

      Sil