28 Aralık 2021 Salı

2021'in Modelleri

Please notify me if this meme belongs to you!
      Bazı şeyleri birkaç defa üst üste yapınca adet haline gelebiliyor, bu yıl sonu değerlendirmeleri de biraz öyle oldu. Geçtiğimiz seneki kitler için benzer bir liste yapmıştım sonradan o liste fazlasıyla hoşuma gitti. Bir yandan da yapıp ettiklerimi kayıt altına alma konusundaki takıntılı tavrım da bu listeyi yapmam gerektiğine ikna etti beni, sonunda yap kurtul diyerek sıvadım kollarımı. Bu sene fark ettiğiniz üzere yapılan kit sayısında kilometrelerce uzaklıktaki mesafeden görülebilecek ölçüde bir düşüş söz konusu. Elbette bu düşüşe ilk bakışta model yapmaktan sıkılan bir modelcinin sebebiyet verdiği düşünülebilir, fakat ülke şartlarıyla birlikte düşünürseniz bu düşüşün sebebini daha iyi anlayabilirsiniz.

     Farkettiğiniz üzere bu sene ölçekle alakalı da bazı değişikliklere gidildi, 1/48 ve üstü ölçeklerde boya badana malzemesi, inceltici, bir o kadar boya tabancası temizleyici, metrelerce maskeleme bandı tüketimi gibi faktörler söz konusu olunca biraz daha doğup büyüdüğüm topraklara, yani 1/72 ölçeğe dönüş yapmak durumunda kaldım.

Sırasıyla sondan başa doğru bu senenin kitlerini değerlendirmek gerekirse:

1-Revell F-4F Phantom “Pharewell”(1/72)

     Bu ölçekte gayet detaylı bir kit olmasına rağmen göz kanatan iğrenç bir mavi olan plastik rengiyle bana imalat aşamasında bayağı sorun çıkardı bu arkadaş. Henüz devam ettiğim bu imalat sürecinde gri plastiğe alışmış gözlerim bu garip mavi renge sahip parçaları yapıştırırken ne yazık ki bazı yükseklik farklarını, oturma problemlerini fark edemedi. Her şeye rağmen ne yazık ki kendi fiyat aralığında alternatifi olmayan bir kit olarak hayatına devam edeceğini düşünüyorum bu kitin. Panel çizgileri Revell’in diğer Phantom’ları gibi dışa detay değil aksine içe detay. Kokpiti yaparken dekal kullanmak yerine elle boyama usulü tercih edilirse çok daha güzel sonuç alınabilir. Kutu içinden çıkan yatay stabilizörlerde slatların olmaması sebebiyle Türk olmuyor, buna bir çözüm bulabileceğimi düşünmekteyim şimdilik. Genel olarak düşünüldüğünde gayet başarılı sayılabilecek bir kit bence.

2-Italieri A-7E Corsair II (1/72)

     A-7E gibi ikonik bir uçağı yapmak uzun zamandır aklımda vardı, nedendir bilinmez -herhalde biraz çile çekmek istedim- gidip Italieri’nin A-7E’sinden yana karar aldım. Kit bildiğim kadarıyla ESCII’nin yeni sayılabilecek bir dönemde ürettiği kitlerden. Kitin detay seviyesi fena sayılmaz, yer yer derinliği azalsa da panel çizgilerinin derinliği tatmin edici seviyede. Bahsedilmesi gereken en büyük dezavantajı A-7’lerin o en önemli detayı olan hava girişinin kapalı halde verilmiş olması. Daha açıklayıcı olmak gerekirse hava girişi yarım cm falan sonra gövde parçalarının bu kısımda kapalı olarak üretilmesi sebebiyle kapanıyor. Bu durumu isterseniz kitin içerisinde çıkan motor koruma kapağıyla çözüme kavuşturabilirsiniz kolayca, gel gelelim eğer A-7’nin o baygın balina gibi açılmış ağzını olduğu gibi yansıtmak isterseniz birazcık uğraşmanız gerekiyor. Ben biraz uğraşma yolunu tercih edenlerden oldum ve birazcık kesilmiş levha, biraz macun ve biraz da zımpara işiyle en azından kendimi tatmin edecek seviyede bir hava girişi yapmayı başardım. Kitin bitmiş haline mühimmatları falan ekleyince beklediğimden güzel oldu. Kim bilir belki aynı kitten bir tane daha yaparım.


3-Airfix Mig-15 Fagot-B (1/72)

     Bayağı zamandır Sovyet uçağı yapmadığımı fark edince bu kiti yapmaya karar vermiştim. Sade ve imalatı son derece kolay bir kit. Çok kısa zamanda, rahat rahat yapılabilecek kafa dağıtma kiti olarak değerlendirilebilecek kitlerden.

4-Academy T-33 Shooting Star (1/48)

     Bu garip burunlu kuşu ne zamandır aklıma bir kurt düşürmüştü. Önce Tan Model’in kitini aldım fakat yapmaya kıyamadım. Sonra bir Hobbytime indiriminde hemen yapıştım kite. Hatta zannediyorum önce dekalini alıp sonrasında kiti envantere aldım. Son derece yapımı kolay bir kit, parçalar gayet uyumlu. Parça sayısı ve detay seviyesi aslında bu ölçek için tam sınırda denilebilir.

5-Tamiya Nakajima A6M2-N Float Plane (1/48)

     Youtube’da WWII uçaklarını yapıp yapıp eskitmenin dibine vuran abileri kıskandığım bir dönemde bu kiti yapmaya karar vermiştim. Bulunduğu fiyat aralığı itibariyle alınabilecek en iyi kitlerden birisiydi sipariş verdiğim günlerde. Biraz fazla gaza geldiğim için kitin üzerinde panel çizgilerini derinleştirme, perçin açma türünden bir sürü şebekliği de denedim kendimce. Tek sorun Tamiya’nın iflah olmaz dekalleriydi, ne Microsol ne de Tamiya’nın kendi dekal yumuşatma sıvısına tepki veriyordu bu muşambadan bozma şeyler. Neticede dekalleri saymazsak bence son derece güzel bir kit.

6-Italieri C-47 Skytrain

     Bu kit ilk aldığım uçak kitlerinden birisiydi yıllar önce, bayağı zaman yapmaya kıyamadım. Sonra 48 ölçekli, daha detaylı kitlere geçince artık yapsam mı diye düşünmeye başladım. Başta bizimkilerden birini yapmak istesem de Invasion Stribes’lar beni öylesine hipnotize etti ki çaresiz teslim oldum. Son derece sade, yapımı hızlı, klasik bir Italieri kiti.

7-Bandai HG Gundam Barbatos (1/144) Iron Blooded Orphans

     Normalde franchising usulü anime, film, kitap gibi şeyleri pek sevmem, birkaç sefer hasılat rekoru kırınca uzatılan diziler, filmler hakkında da benzer düşüncelere sahibim. Iron Blooded Orphans da esas olarak Mobil Suit Gundam evreninde yaratılan serilerden birisi. Bir gün Netflix’te karşıma çıkınca göklerden gelen bir haber olabileceğini düşünerek izlemeye başladım. Serinin bitiminde ben de bir Barbatos aşığı olmuştum. Önden birkaç gundam kiti yapıp gazımı aldıktan sonra HLJ’den sipariş verip beklemeye başladım. Gelmesi 10 gün civarında sürdü, eve gelip kutuyu açar açmaz yapmaya başladım. 3-4 gün içerisinde tamamlandı reis, şimdi atölyenin cam kapaklı dolabından etrafı gözetliyor kendileri. Bulursanız kesinlikle kaçırmamanız gereken güzel bir kit.

8-Italieri Mil Mi-24 Hind-D (1/72)

     Yine bir Italieri, şöyle bir bakınca 2020’de normalde yoğunlukta olan Revell kitleri yerlerini sessizce Italieri’ye bırakmış gibi görünüyor. Italieri’nin bu ecnebilerin Shake’n Bake statüsünde değerlendirdiği kitlerini seviyorum. Özellikle 72 ölçekte adamı kanser etmeyen, makul detay seviyesine sahip, parçaları nispeten uyumlu sayılabilecek, az zımpara gerektiren kitlerini bu zamana kadar hep favori kitlerim arasındaydı, ta ki fiyatlar tanrı katına çıkana kadar. Ne yazık ki artık bu eskiden 30-40 TL’ye alıp kısa zamanda tamamlayıp kenara attığımız eğlencelik kitleri  şu anda250 TL gibi fiyatlara alır olduk Bunun sonucunda artık bu tarz kitler hakkında ne düşünmek gerekir o kısmı sizlere bırakıyorum.

8-Revell Sepecat Jaguar GR.1A (1/48)

     Eğer mevzubahis bu kitse macunlarınızı hazırlayın, parçalar arasındaki koca boşlukları ancak macun tüpünü köklemekten korkmayanlar doldurabilir. Zımparadan korkanlar için değil bu kit, korkusuz savaşçıların kiti. Sabredip tamamlayabilirseniz İngiliz havacılık tarihinin son derece ikonik sayılabilecek bir tasarımı çıkıyor ortaya. Her şeye rağmen bu garip uçağı tavsiye ederim doğrusu.

9-Airfix Specialist Spitfires (1/48)

     Geçtiğimiz yüzyılın en güzel tasarımlarından birini yapmak aslında aklımda yoktu. Sonra bir gün kutular içerisinde aklımdan tamamen çıkmış olan bu kiti fark ettim. O günlerde fazla detaylı 48 mikyaslı kitler ziyadesiyle yormuştu beni. Hemen yapıma başladım. O günlerde hiç de fena olmayan bir detay seviyesine sahip olan bu arkadaşın fiyatı, aynı modele ait kitleri üreten diğer firmaların fiyatlarına göre çok daha makul bir yerdeydi. Envanterdeki Eduard’ın Spitfire’ını yapmaya kıyamadığım için bu arkadaş tercih edildi ve pek de sorunlu olmayan rahat bir yapım süreci ardından LF Mk.Vb olarak tamamlandı. Makul fiyatlarda denk gelirseniz denemek isteyebilirsiniz.

10-Italieri EA-6B Prowler

     Aslen Kinetic markasının kalıbı olan bu kiti ilk görüşümde bayağı heyecanlanmıştım. Kitin yapım süreci o kadar problemli geçti ki kalan diğer kiti bir daha bulaşmak istemiyorum deyip hızla sattım. Sonradan ne kadar pişman olduğumu tahmin edemezsiniz. Her şeye rağmen dolu dolu bir kit, sabredip finale erdirebilirseniz Amerikan Donanması’nın en yakışıklı uçaklarından birine sahip oluyorsunuz. Bir Kinetic klasiği olan sorunlu yapım kılavuzuna rağmen denk gelirseniz bir tanesini envanterinize almanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

11-Hasegawa Ma.K. Melusine (1/35)

     Daha önce de söylediğim gibi bu tarz kurgusal kitlere bayılmanın ötesinde geberiyorum diyebilirim, ancak ne yazık ki bu tarz kitleri elin oğlu cüzdanındaki parayı harcayıp harcayıp, sonra acıkınca bir kenara oturup yemeğini yedikten sonra kalan bozukluklarını nereye harcasam diye düşünürken gözüne çarpan bu tarz modellere sakız muamelesi yaparak alabiliyorken bizim ülkede yüksek kur, ekstra vergiler derken korkunç bir fiyat aralığına gelmesi sebebiyle hep uzaktan bakmak durumunda kalmak kanıma dokunuyor. Çok güzel bir kit, yapımıyla alakalı zaten sorun yaşama ihtimaliniz yok, o kısmı zaten insanı kudurtan boyama ve eskitme aşamalarının yanında lafı bile edilmemesi gereken kısmı. En güzel bölümü eskitme bölümü, bambaşka bir evrende, bambaşka bir senaryo ile eskitebilirsiniz bu ürünü. Umarım ölüp gitmeden şu seriyi doya doya yapmak kısmet olur.

12-Tamiya IJN Shikinami Destroyer(1/700)

     Japon abilerin waterline serisi kitleri yapımı çok zevkli olsa da şu günlerde ekstra lüks kaçmaya başladı. İnsanın orta parmağından azcık daha uzun üzerinde pek fazla detay bulunmayan böyle bir kiti 50 liraya alabiliyorken işler güzeldi ama şu anda 105,00 TL’ye ulaşan bir fiyata böyle bir kit alınıp yapılır mı karar sizin.

13-Tamiya IJN Aircraft Carrying Cruiser Mogami(1/700)

     Bu kit için de yine benzer şeyler yazacağım, her ne kadar uçak gemilerini takıntılı denilebilecek bir seviyede sevsem de, yapımı çok zevkli olsa da 422,00 TL’ye gidip bu kiti alamam. Kaldı ki bu fiyat bildiğiniz üzere döviz garantili vadeli mevduat konuşması sonrası ateşi alındığı iddia edilen, bir gün öncesine göre son derece düşük olan bir kurdan hesaplanmış fiyat. Otuz beşinci kez ne yazık ki artık bu seriye ancak maket dükkanın raflarında veya Youtube videolarında bakabileceğiz.

     Bu senekiler içerisinde fiyatlarından bağımsız olarak sıralamak gerekirse favori üç kitim şu şekilde olacak:

1-      Hasegawa Ma.K. Melusine (1/35)

2-      Italieri EA-6B Prowler

3-      Italieri A-7E Corsair II

     Ancak derseniz ki bana “Kardeşim sen hangi ülkede yaşıyorsun? bize fiyat/kalite performansına göre konuş!”, o vakit sıralama şu şekilde gerçekleşir:

1-      Italieri A-7E Corsair II (1/72)

2-      Italieri EA-6B Prowler

3-      Airfix Specialist Spitfires (1/48)

SON SÖZ

     Seneyi bitirirken modelcilik adına güzel şeyler söylemek, başka kendimi ve sizleri motive etmek isterdim fakat ülke gerçekleri siz mutlu mesut gülerken suratınıza gelen top misali neye uğradığınızı şaşırtabilir düşüncesiyle bu fikri başka zaman kullanılmak üzere rafa kaldırdım. Hayatta en sevdiğim işlerden birine bu kadar geç kavuşup çok kısa bir zaman diliminde bu kadar kaybedecek noktaya gelmek istemezdim.  Son altı ayda üye olduğum modelcilik gruplarında hobidaşlarımın ellerindeki modelcilik malzemelerini, kitlerini haraç mezat sattıklarını görünce bazen yüreğim burkuluyor. Umarım ilerde daha neşeli yıl sonu değerlendirmeleri yapabiliriz. Bir sonraki yazıda görüşene dek herkese mutlu yıllar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder