11 Temmuz 2016 Pazartesi

Coğrafyacıların Çizim Yöntemleri (Drawing As A Geographer)

     Arazi çalışmaları bilimin birçok dalında çok değerlidir, bu çalışmalar esnasında farklı bilim dalları kendi amaçlarına uygun olarak farklı metodolojileri izler. Kimisi topografyaya, kimisi bölgede yaşayan bitki hayvan türlerine, kimisi toprak yapısına odaklanır ve çizim yöntemleri de ilgi alanına göre farklılık gösterir. Yakın zamanda yapmayı planladığım ve daha önce gitmediğim bir yere yapacak olduğum bir gezi için bende coğrafyacıların metodolojisini izleyerek çizimlerimi biraz daha bilimsel bir şekilde icra etmek istedim.




Üniversitelerin coğrafya bölümlerinin öğrencileri için hazırladıkları kısa fasiküllerde, çocuklara şu önerilerde bulunmuşlar:

1-Çizim yapmak önemlidir çünkü sizin açınızdan önemli olan obje, olay, olgu ve sahneleri vurgularken, önemsiz ya da daha az öneme sahip objeleri sadeleştirme olanağı sağlar.

2-Yaptığınız çizimler sizin o araziye bakışınızı simgeler ve bu sizin o araziyi yorumlama biçiminizdir.

3-Çizime başlama konusunda aceleci olmayın, zamanınızı iyi kullanın ve çizime başlamadan önce iyi gözlem yapmayı ihmal etmeyin.

4-Defterinizde çizim yapacağınız çerçevenin sınırlarını, bakmakta olduğunuz sahnede amacınıza uygun olarak oturtun.

5-Çizim alanını gridlere bölmek size daha rahat çalışma imkanı sağlayacaktır.

6-Araştırmalarınız için önemli olan detaylara yoğunlaşın.

7-Gölgeleme, tarama, renklendirme gibi metotları kullanarak, sahne içerisindeki eğim, sırt, vadi, kayalık vs gibi topografik unsurları ortaya çıkarın.

8-En önemlisi çizime kapsayıcı bir başlık ekleyin, tarih, bakış yönünüz, mümkünse koordinat ve coğrafi referans, sahne hakkında açıklamalarla çizimi zenginleştirip, tanımlayıcı oklarla detaylara değinin. Eğer yapabiliyorsanız küçük bir kroki de çizime eklenebilir.

İlgilenenler için aşağıdaki linklerde bu yazıyı toparladığı kaynakların asılları yer almaktadır.

1-Arazi çalışmalarında çizim ve fotoğraf kullanımı
2-Arazi Çalışması Eskizleri ve Çizim Yöntemi



     Field works are very important for many scientific discipline. During these field works, different disciplines use different observation and data recording methods. Some of them focus on topography, some of them includes plant and animal species or geological structure. Few days later, i will make a journey to a place, that i never been before, so that i decided to research methods of geographer and make my sketches in a more scientific way. The text in above talking about a few of geographer field drawing methods. I translate it from the links below, so that you can read directly the original papers from the links below.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder