25 Temmuz 2016 Pazartesi

Umut Tüneli (Tunnel of Hope)

Urban Sketching ve Plein Air Painting bildiğiniz üzere, lokasyonda çizim yapma üzerine kurulu iki farklı disiplin. Bu iki farklı oluşum içerisinde Urban Sketching'i diğerinden ayıran en önemli özellik, urban sketching faaliyetini başlatanların daha çok gazeteciler olması ve bu sebeple Urban Sketching, her yönüyle bu durumdan nasibini alıyor. İşte bu yazıda da bir Urban Sketcher olarak bir raportör edasıyla en derin, en karanlık dehlizlere girerek sizlerle bu ortamlarda yapmış olduğum bir çizimi paylaşmak istiyorum.

Çizimini yaptığım yer Umut Tüneli. Mart 1993'de, Bosna savaşında Saraybosna kuşatması esnasında yapılıyor. Bosna ordusu tarafından yapılan tünel sayesinde Birleşmiş Milletler tarafından kontrol edilen Saraybosna Havalimanına gelen insani yardım, yiyecek ve mühimmatın aktarımı sağlanıyor. Bu bölge Sırp kuvvetleri tarafından tutulduğu için yüzeyden herhangi bir taşıma işlemi mümkün olmuyor, bu sebeple Bosna'lı iki inşaat mühendisi tünel projesini hazırlıyor ve sonrasında uygulamaya konuyor.

As you knew, urban sketching and plein air painting is two different discipline that, based on location sketching. For urban sketching, most important point is, founders of urban skething is mostly journalists, so that, we draw in a more journalistic way. Because of that reason sometimes sketchers like mi, found theirselves in a very interesting situation. Here is a good sample for that. This is me sketching in a war tunnel 
     The Sarajevo Tunnel (BosnianTunel spasa) was an underground tunnel constructed between March and June of 1993 during the Siege of Sarajevo in the midst of the Bosnian War. It was built by the Bosnian Army in order to link the city of Sarajevo, which was entirely cut off by Serbianforces, with Bosnian-held territory on the other side of the Sarajevo Airport, an area controlled by the United Nations. The tunnel linked the Sarajevo neighbourhoods of Dobrinja and Butmir, allowing food, war supplies, and humanitarian aid to come into the city, and allowing people to get out. The tunnel became a major way of bypassing the international arms embargo and providing the city defenders with weaponry. (Vikipedia'dan alıntıdır)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder