26 Haziran 2016 Pazar

Anemas Zindanları (Anemas Dungeons)

   
     Dün yerinde çizimini tamamladığım resmin bugün renklendirme aşamasını da tamamlamış bulunmaktayım. Bu gördüğünüz duvarların arkasında ve burç kısımlarının içerisinde Anemas zindanları yer alıyor. Daha önceleri daha mini mini bir mühendisken burada stajımın çok nadide bölümlerini geçirmiştim. Çalışıyor olduğum lazer tarama firmasında, görevimiz kazı esnasında, katman katman bu alanın üç boyutlu modelini çıkarmaktı. Kazı alanında bulunmak benim için inanılmaz derecede zevkli bir olaydı. 

     Gelelim asıl konuya; yani bu çizimi yaparken başvurduğum yönteme.Gabriel Campanario'nun, Urban Sketching serisi kitaplarından biri olan, Architecture and City Scapes adlı kitabında; Çizim yapmak da egzersiz yapmak gibidir. Spora başlamadan önce yapılan ısınma hareketleri gibi, çizime başlamadan önce göz-beyin-el koordinasyonunu sağlamak amacıyla, sahneyi basitleştirerek küçük küçük taslak çalışmaları yaparak ısınıp, sonrasında asıl resme başlamamızı öneriyor. Bunun yanında benim açımdan sorun olan,diğer bir konu panoramik çizim yaparken yaşadığım ölçekleme sorununun da önüne geçebilmek amacıyla, öncelikle küçük bir taslak çalışması yaptım.


En fazla beş dakikamı alan bu ufak çalışma sayesinde kağıt üzerinde çizimimin planlamasını yapıp sonrasında da çizime başladım. Haliyle çizimim beklediğimden daha güzel oldu.

     You know, yesterday i drawed that wall, but because of my certain fears about coloring, i wait for scanning the image and added color after scanning. This place is very important for me because when i was a little engineer, i worked in here. This place called as Anemas Dungeons, The name of the dungeon comes from a traitor Byzantium commander. In Byzantium times, Mikhael Anemas started a revolt against his emperor,  I. Aleksios Komnenos, but he failed. After he caught by emperors soldiers, he imprisoned in here. Not just because of dark walls of the dungeon, but also because emperors make him blindfolded, he never see the sunlight again.
In digging sessions, my job in here is scanning the area with 3d laser scanner and creating 3d point clouds of every digging level. 

     I forgot another point, as many artist, Gabriel Campanario says same thing in Urban Sketching, Architecture and Cityscapes book, he says that:" Sketching is like exercising. You have to warm up and loosen up your hand-eye coordination first. Instead of starting to draw and hoping for the best, i make some thumbnail sketches to test compositions. I love the feeling of simplifiyng the scene to just a few lines. I could just make these tiny drawings all day long." So that, before starting to draw, i take my little A6 sketchbook and draw a thumbnail sketch above. Not just because warming up also for handling my scale problems, first i drawed this After i learn how will i put objects on the paper, i started to drawing and conclusion is much more better than i expected.

    



2 yorum:

  1. Resmin nerede biteceğini önceden kestirememe hâli işin en keyifli yanı bence. Aklınızdakinin fotografını çekmiyorsunuz yani. Dediğinize iyi bir örnek olmuş bu çalışmanız. Üç-beş kılavuz çizgi attıktan sonra, çok keyifli bir noktaya varmış. Bu arada "Anemas Zindanlarını" öğrenmiş olmak da cabası. :) Neyse, ben zaten uzun zamandır kendime İstanbullu demiyorum zaten...

    YanıtlaSil
  2. Evet, İstanbul gerçekten enteresan bir kültür mirası ve bizim tarih anlayışımız sebebiyle ne yazık ki bu şehre de yabancıyız. Çoğu şeyi kırıntı halinde öğrenebiliyoruz. Sanırım konu tarih olunca bir çok ülkede bu durum aynı, ya tümden bir şey reddediliyor, ya da taparcasına bağlanılıyor. Bu anlayıştan da maalesef güzel şeyler doğmuyor. Burayı araştırırken bende enteresan şeyler öğrendim. Umarım bize denk gelmese de çocuklarımız daha bütüncül bir tarih anlayışıyla olayları ele alma fırsatına erişirler. Bence siz de çok ender rastlanan bir İstanbullusunuz, blogunuzda yer alan İstanbul bol bol İstanbul içeren o güzelim çizgi romanların müptelası olmamak elde mi?

    YanıtlaSil