Bu günlerde 2D video görüntülerini efekt olarak kullanmayı öğrendim ve bu kadar eğlenceli şeyleri öğrenmek için neden bu kadar beklediğime hayıflanır oldum. Normalde bildiğiniz üzere Geometry Nodes kullanarak sis, duman vs. efektleri yapmaya çalışıyordum, hala da çalışıyorum. Bu efektlerin güzel olduğu kadar sıkıntılı yanları da var. Art arda çok fazla node kullanınca bilgisayar bazen kafayı yiyebiliyordu, render süreleri de haliyle biraz uzayabiliyordu. Hele bir de benim gibi öğrenme aşamasında birileriyseniz saatlerce uğraşıp oluşturduğunuz node dizilimi sahnede istediğiniz gibi çalışmayınca moral bozukluğunuz iyice katlanabiliyor. Lakin hiç üzülmeyin bu sorun için güzel bir çıkış yolu önereceğim sizlere.
2D video efektleri kullanabilmek için önce Blender'da Node Wrangler bölümünden Import Images as Planes özelliğinin açık olması gerekiyor. Bunun için en üstteki araç çubuğunda Edit-->Preferences bölümüne gelip Add-ons kısmında arama kısmına Import Images as Planes yazıp bu özelliği aktifleştirmemiz gerekiyor.
Önce yanarlı dönerli olan seçenekten başlayalım, yukarıdaki gibi herhangi biri tarafından çekilmiş bir alev görüntüsü olsun elimizde; bu görüntüyü File --> Import -->Images as Planes dedikten sonra çalışma ekranımıza getiriyoruz. Aslında programın burada yaptığı görüntünün aspect ratiosu oranında bir düzlem yaratıp bu düzleme Principle BSDF ile bir materyal ataması yapmak, fakat biz node dizlimini biraz değiştireceğiz. Principle BSDF'yi ortadan kaldırıp yerine bir adet Transparent BSDF ve bir adet Emission BSDF ekleyip Image texture nodunu(turuncu node) Add Shader ile birbirine bağlamak. Bu kısımda Add Shader yerine neden Mix Shader kullanmıyoruz sorusu gelebilir insanın aklına. Mix Shader iki farklı BSDF'den gelen pixel değerlerinden faktör katsayısı doğrultusunda yeni bir ortalama pixel değeri üretiyor. Burada ise biz pixellere ait değerlerin üst üste toplanmasını ve böylelikle ateşimiz parlaklığına zeval gelmemesini istiyoruz. İçerisinde ışık barındıran herhangi bir şeyi de bu node dizilimiyle kullanmak mümkün.
Yağmur, sıçrayan sular, tepeden akan damlalar gibi videoları efekt olarak kullanmak istersek de yukarıdaki gibi bir node dizilimi işimizi fazlasıyla görebilir. Bu sefer bir önceki dizilimden farklı olarak Translucent BSDF ile Transparent BSDF'yi bir Mix Shader kullanarak output noduna bağlıyoruz. Faktör değeri olarak da Image Texture'ın color soketini kullanıyoruz. Tam bu noktada gelecek olan neden sorusunun cevabı da şöyle, Translucent BSDF sahnede kullanacağımız ortam ışığına duyarlı ve bu sayede daha interaktif bir node dizilimine sahip oluyoruz. Translucent BSDF sayesinde damlacıklar gölgede veya ışık altında olmalarına göre daha görünür veya silik olacaklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder